Yayılan Bir Mutluluk: Şekerleme İhracatı

Şekerleme günümüzde özellikle çocukların severek tükettikleri, yetişkinlerin ise kahve yanında mutlaka aradığı bir lezzettir.

Birbirinden farklı çeşit ve renkleriyle iştah açan bu gıdılara hayır demek oldukça zor... Peki, şekerleme ihracatı için son durum nedir? Ülkemizde şekerleme ihracatı nasıl oluyor? Gelin, tatlı bir sektör olan şekerleme ihracatı ne durumda birlikte göz atalım.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Türkiye, özellikle son yıllarda şeker ve şekerleme ihracatı konusunda hızlı bir yükselişe doğru gidiyor. 2019 yılında toplam 1 milyar 268 milyon dolar gerçekleşen şekerleme ihracatı, pandeminin etkisinde geçen 2020 yılında 1 milyar 276 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Yayılan Bir Mutluluk Şekerleme İhracatı

Çikolata ve şekerleme ihracatçıları geçen yıl 1 milyar 276 milyon olan bu rakamı, bu yıl ise 1,5 milyar dolar şekerleme ihracatı yaparak artırmayı planlıyor. Ayrıca Türkiye, şekercilik mamulleri sektörünün 2020 yılında gerçekleştirdiği 17 miyar 785 milyon dolarlık gıda ürünü ihracatının %41’ini yalnız başına gerçekleştirdi. Söz konusu dönemde ihracatın büyük bir kısmının şekercilik mamulleri sektörünce 644 milyon dolar olarak gerçekleştirildiği, ayrıca çikolata şekerlemesi kısmında ise 633 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirildiği görülmektedir.

Şekerleme ihracatı içinde çikolata ve kakao bulunan ürünler, 540 milyon dolar ile daha fazla ihracat edilen ürünler arasında yer alırken, içerisinde kakao bulunmayan, beyaz çikolatalı olan ürünlerin şekerleme ihracatı ise 476 milyon dolar oldu. Şekerleme ürünleri oldukça hızlı tüketilen gıdalar olduğu için ihraç edilen ürün sayısı ile birlikte, ülke sayısında da bir artış yaşanmaktadır. Türkiye'nin ihracat yaptığı bu ülkeleri sıralayacak olursak;

  • 153 milyon dolar ile Irak,
  • 143 milyon dolar ile Amerika Birleşik Devletleri,
  • 25 milyon dolar ile İran,
  • 49 milyon dolar ile İsrail,
  • 48 milyon dolar ile de İngiltere, Türkiye’nin şeker mamulleri ihracatı gerçekleştirdiği ülkeler arasında yer alır.

Hububatlardan değirmencilik ürünlerine, şekerleme mamullerinden çikolata ürünlerine, bitkisel yağlardan baharatlara kadar birçok ürün çeşitliliğine sahip olan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektörü, tam 185 ülkeye şekerleme ihracatı yapmış olduklarını bildirmiştir. Ayrıca şekerleme sektörünün 2020 yılında 7,3 milyar dolarlık şekerleme ihracatı ile bir başarı sağlanmıştır.

Şekerleme ve Üretim

Türkiye’de üretilen şekerleme mamullerinin başlangıcı, bölgede sağlanan hammaddelerle, küçük imalathanelerde yapılan lokum ve helva gibi geleneksel Türk lezzetlerine dayanmaktaydı. Günümüzde ise geleneksel üretim yöntemlerinin yanında teknolojinin sağlamış olduğu birçok yenilik ile birlikte oldukça önemli bir sektör konumuna gelmiştir. Şekerlemeler Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde üretilmekte, sektörde büyük, küçük ve orta olmak üzere ayrılmaktadır.

Şekerleme ve Üretim

Şekerlemelerin yapımına baktığımızda, eritme, pişirme, şekillendirme, soğutma ve ambalajlandırma işlemlerinden geçmektedir. Daha sonra tüketiciye ulaştırılmaktadır. Mevsimsel özelliklerin, şekerleme satışlarına etki etmesi, özellikle kış aylarında ve bayramlarda satışların artması sebebiyle, üretici firmalar stoklar için de ciddi harcamalarda bulunmaktadır. Bu açıdan ele alındığında, şekerlemeler sermaye gerektiren bir iş kolu olarak göze çarpmaktadır.

Damak tadı olarak tatlı ürünlere düşkünlüğü ile bilinen ülkemizde şekerlemeler hemen hemen her il ve ilçede üretilmektedir. Fabrika niteliğindeki kuruluşlar yoğunlar olarak, İstanbul, Konya, Gaziantep, Ankara, İzmir, Denizli, Afyon, Kayseri’de yer almaktadır. Bu illerin dışında bulunan üretim yerleri ise mikro ölçekli imalathanelerde üretim gerçekleştirmektedir.

Şekerleme sektöründe bulunan firmalar genellikle ekipmanlarında değişiklikler yaparak çeşitli ürünleri, farklı zamanlarda ürettikleri için ürün bazında firma sayısını ve üretim kapasitesi istatistiklerini kesin olarak tespit etmek oldukça zordur. Ayrıca lokum ve helva üreticilerinin de şekerleme üretimi yapması kesin kapasite kullanım tahminlerinde güçlük çıkarmaktadır. Şekerleme sektöründe kapasite kullanım oranlarının düşük olduğu tahmin edilerek, fabrikalara yönelmek yerine mevcut olan tesislerin kapasitelerinin artırılmasına teşvik edilmek istenmiştir.

Gelişmiş ülkeler ile karşılaştırıldığında, Türkiye’de kişi başına düşen şekerleme tüketiminin oldukça az olduğunu söyleyebiliriz. Oysaki bu tüketim son yıllarda artış göstermeye başlamıştır. Türkiye’de genç nüfus fazlalığı ve mevcut tüketimin oldukça düşük bir seviyede olması gelecek yıllarda şekerleme sektörüne olan talepte düzenli bir artışın olacağı yönündedir.

Şeker İhracatı Ne Durumda?

Şeker İhracatı Ne Durumda

Şekerleme yapımında hammadde olarak kullanılan şeker, dünyada 2020-2021 dönemine bakılarak bir önceki yıla göre ihracatta %6, 5 oranında bir azalma göstermiştir. Buna göre 62 milyon 180 bin ton olarak gerçekleşmesi beklentiler arasındadır. 2020-2021 yıllarında ihracatı büyük olan ülkelerin yaptıkları toplam ihracat, 2019-2020 dönemiyle kıyaslandığında 1 milyon 383 bin ton azalmıştır. Bakıldığı zaman ihracatta lider konumda olmayı sürdüren Brezilya, ihracatının bir önceki dönemine göre %11 artışla, 29 milyon 200 bin ton civarında olması düşünülmektedir.

2020-2021 döneminin ihracat istatistiklerine bakılıp bir önceki yıla göre kıyaslandığında, ihraç edilebilirliğin;

  • Taylan 3 milyon 339 bin ton,
  • Hindistan 792 bin ton,
  • Avusturalya’da 113 bin ton,
  • AB’de 183 bin ton azaldığı,
  • Brezilya’da 2 milyon 980 bin ton,
  • Meksika’da 180 bin ton,
  • Küba’da 19 bin ton,
  • Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise 180 bin ton artış yaşandığı görülmüştür.

Şeker İhracatı Ne Durumda 2

Yine 2020-2021 yılında dünya şeker ihracatının %47’sini gerçekleştiren Brezilya ilk sırada yer alırken, ardından 6 milyon 453 bin ton ile Hindistan gelmektedir. Dünyada en büyük ihracatçı ülkeler ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Brezilya 29.200 bin ton
  • Hindistan 6.543 bin ton
  • Tayland 5.314 bin ton
  • Avusturalya 3.287 bin ton
  • Meksika 1.504 bin ton
  • Birleşik Arap Emirlikleri 989 bin ton
  • Amerika Birleşik Devletleri 900 bin ton
  • Küba 872 bin ton
  • Güney Afrika 800 bin ton

Türkiye’nin tek BRC kalite belgeli şekerlemesi olan Candy Bar olarak, lezzetli, kaliteli ve sadece bize özel tasarımlarla hem ülkemize hem de yurt dışına sağladığımız ihracatla siz değerli tüketicilerimizi gülümsetmeye ve ihracat alanında da ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz. Hizmet kalitemizden ödün vermeden, tüketilebilir sağlıklı ürünlerimizin her biri patentli ürün olmakla birlikte, tasarımları izinsiz olarak kopyalanamaz başka yerde kullanılamaz.

El yapımı olarak özel üretilen bu lezzetleri yurt içinde sizlerle buluştururken aynı zamanda bu mutluluğu tüm dünya ile paylaşmaya da devam ediyoruz. Bu lezzet mutluluğunu bizimle beraber çıkarmak ve yeni tatlarımızdan haberdar olmak için sen de bizi takip et. ;)


Şeker İhracatı Ne Durumda 3